Digitale wichelroede

Als interaction designer bij de Waag Society aan dit project gewerkt. Voor dit project heb ik het interactie ontwerp uitgewerkt, de interfaces voor de mobiel en de webapplicaties ontworpen en de vormgeving gedaan.

Het Digitale Wichelroede project is een project dat de verborgen geschiedenis van de Grebbelinie tot leven wil laten komen binnen de context van educatief toerisme. Het project beoogt een mobiele en web toepassing te ontwikkelen om in een pilot te onderzoeken wat de optimale synergie is tussen ontsluiting van cultuur-historische informatie, media gebruik, lokatiegebonden interactie, gebruikers participatie en avontuurlijke beleving.

De gebruiker kan optioneel op de website geinformeerd worden over de mogelijkheden van de Digitale Wichelroede, zich aanmelden en vervolgens op basis van voorkeuren gepersonaliseerde routes samenstellen. De gebruiker gaat naar een uitgifte punt om een PDA met de WichelRoede software op te halen. Indien al online aangemeld logt de gebruiker nu op de applicatie in en krijgt naast het beschikbare aanbod ook een overzicht te zien van de reeds eerder samengestelde routes. Indien nog niet eerder aangemeld online kan de gebruiker dit op de PDA doen en geeft haar voorkeuren op. De gebruiker heeft nu echter niet de mogelijkheid zelf routes samen te stellen.

De gebruiker gaat vervolgens op pad op basis van de vaste of gepersonliseerde route. Eenmaal op pad ziet de gebruiker dat er de mogelijkheid bestaat om van de route af te wijken. De gebruiker wordt hierdoor gestimuleerd doordat de PDA aangeeft dat er interessante lokatiegebonden informatie buiten de route beschikbaar is.

Ook kan de gebruiker simpelweg starten met wandelen en zich laten lijden door de lokatiegebonden objecten die de gebruiker tegenkomt. De gebruiker heeft nu veel tijd en loopt simpelweg van punt tot punt.

diwi_website_v3_001_start
Interface van de website voor de recreant, hier kunnen de gebruikers algemene informatie vinden over de mogelijkheden van het project. Ingelogde gebruikers kunnen hier hun afgelegde routes bekijken, routes uitzetten, tegengekomen POI’s nogmaals bekijken, routes uitwisselen met andere gebruikers en commentaar leveren op routes van andere gebruikers

diwi_website_v4_001_mijnpagina
Interface van de website voor de recreant, hier bekijkt een gebruiker een van zijn eerder afgelegde routes.

diwi_cms_v3_001_plaatss
Voor de andere groep gebruikers (beheerders van het terrein) is er een CMS, hiermee kunnen ze routes uitzetten, statistieken zijn van bepaalde routes en POI’s plaatsen op het landschap.

mobiel_start  mobiel_wandelfiets
Start schermen van de interface op de mobiel

mobiel_navigeren  mobiel_media_n
Interface tijdens het wandelen. Links tijdens normale navigatie en rechts komt de gebruiker een aantal punten van interesse (POI’s) tegen. Dit kan bijvoorbeeld een video fragment zijn van de boswachter die iets vertelt over de fauna op die plek. Of een stukje video wat een andere recreant-gebruiker heeft achtergelaten.

Zie ook:
http://waag.org/project/digitalewichelroede

Comments are closed.